Ons verhaal van de koordmaker

Ons verhaal van de koordmaker

Ontstaan van het idee

Uiteindelijk is er in elke familie wel iemand die zich bezig houdt met technologische dingen, zoals onder andere 3D printen. In mijn geval, was ik dat.. Ik zie 3D printen als een "nu kan je alles", waaronder het vervangen en herstellen van plastic stukken, gadgets die het leven wat gemakkelijker maken en dergelijke.

Al een hele tijd geleden toen ik op bezoek ging bij mijn ouders, kwam het onderwerp van haken en breien op tafel. Ik heb daar uiteraard niets van kennis van, laat staan dat ik weet hoe je een simpele sjaal kan breien. Toen opeens de ogen op mij gericht waren, kwam de vraag van een familielid: "zeg.. Kan jij mij eventueel niet helpen met jouw 3D printen?". Natuurlijk is dat een algemene vraag. Maar wat kan 3D-printen nu bijstaan bij haken en breien? Plastic moet versmolten worden en niet met naald bewerkt worden (dacht ik toen).


Het probleem was duidelijk: draden die bruikbaar zijn in de ply-split braiding moeten nog gedraaid of geweven worden. Meestal met de hand, of één voor één met een handboormachine. Zoals ik het begrepen heb, duurt dat massaal lang. Na het zien van enkele video's van mensen die handgemaakte koordmakers gebruikten, kwam het verdict: "maak jij mij zo eentje?". "Tuurlijk!". Het werd mij direct duidelijk dat hier veel vraag naar was en vrijwel nergens te verkrijgen is, maar het ging mij niet om het financiële. Ik wilde de eerste zijn die mensen hiermee kon helpen zodat zij met plezier verder konden.

Ik wist onmiddellijk, hier ben ik een tijdje mee bezig. Ik heb echt geen flauw idee hoe strak die koorden moeten zijn, of hoe lang. Waar ik wel sterk in ben, is dingen waarvoor een probleem is, oplossen met 3D printing!

De eerste ontwerpen

3D printen gebeurt in bijberoep. Als hoofdberoep ben ik leraar in het secundair onderwijs. Toen ik eenmaal op de trein zat onderweg naar school, kwamen de eerste schetsen.

Het 3D tekenen, simuleren en controleren duurde ongeveer een week. Het moest PERFECT zijn! Mensen moeten dit kunnen gebruiken als tool, en het moet vlot en gemakkelijk in gebruik zijn! De eerste test prints waren gemaakt op de machines, en onmiddellijk doken ook de eerste problemen op:

  • De productietijd was enorm groot, alsook het verbruikt materiaal. Mijn prijs lag te hoog om te vragen aan klanten
  • De haken stonden te ver uit elkaar. Het was toen een "lomp ding".
  • De koordmaker was instabiel en schokte enorm tijdens het draaien
  • De achterkant was niet afgeschermd en dus gevaarlijk voor roterende delen

Maar goed, een eerste prototype is nooit direct goed! De problemen waren makkelijk aan te pakken. Als eerst heb ik besloten om de witte plaat zelf te printen. Oorspronkelijk zocht ik iemand die de plaat voor mij kon CNC frezen uit teflon, maar die prijs was gewoon belachelijk. Men vroeg bijna 150,- EUR voor één simpele plaat waarin de haakschroeven gingen bevestigd zitten.

De achterkant heb ik gemakkelijk kunnen afschermen met een plexiglas die op maat gesneden is met een lasermachine. Die stukken laat ik nog steeds maken. Dankjewel Wijnand, die ik gevonden na een lange zoektocht! Bij hem moet je zijn voor alle laserwerken op maat. Zie facebook https://www.facebook.com/wijnand.bles.

Na wekenlang testen en aanpassen, publiceerde ik de eerste versie online en was die klaar voor verkoop.

Klaar voor verkoop!

De vraagprijs is nog steeds hetzelfde zoals de dag van vandaag, 120,- EUR. Het wordt vaak over het hoofd gezien dat het even duurt voordat zo'n koordmaker volledig gereed is. De totale tijd die nodig is om de koordmaker te printen op de machines, bedraagt 16uur. Ik wilde de prijs verlagen zonder in mijn eigen vel te snijden, maar hoe? Ik kon niet onderuit aan de materialen die ik nodig had, en ik moest ook winst draaien. Toen kwam het idee om de koordmaker als bouwkit aan te bieden. Mensen kunnen hem thuis zelf bouwen, want dat zag ik reeds al via video's.

Tot op de dag van vandaag is deze item één van de meest succesvolle verkopen. Ik heb al heel wat feedback gekregen van klanten van dingen die beter konden, en die zijn ook steeds netjes verwerkt. Ik blijf het ontwerp hier en daar aanpassen om het nog verder te verbeteren. Het moet een handige tool zijn, geen frustratie ;-)

- Robin De Jaeger

Terug naar blog